Forceful
House at Tauranga

The lay of the land largely dictates the design and flow of any project. As in this case, the rear, east facing established site lent itself to multi level living, with basement garaging, bedrooms, family living, main living and master bedroom each having a level.

The owners wanted a generous home, with focus on the views from the open formal living areas, but having access to the sun trapped North Western yard where the pool is located.

The hyperbolic paraboloid roof / ceiling over the living area, opens up on one curve to the morning sun, while in the afternoon, the back curve lets light in through the high level glazing. The extended roof on the Northern side controls some of that summer sun, but still allows the winter warmth to flood in.

Within the large, extended formal living space a central free standing 2 sided gas fire and stereo component store, divides lounge and dining / kitchen spaces. The views can still be appreciated while in the kitchen and afternoon light is brought to this area through the central open court, which also provides cross ventilation for those hot summers.

Next to the kitchen, is the walk in larder, where all the prep work can be performed away from the prying eyes of guest sitting at the huge Stonex bench.

The Titan board and Corrugate Zincalume cladding were chosen for their different textures, highlighting various parts of the house.

Enjoyed by all, this generous 480m² home flows with ease.


Latest News

  1. ADNZ Award 2014 Robin Baillie 30-Sep-2014
  2. Alterations and Renovations Tony Price 02-Nov-2012
  3. Copper Crest Robin Baillie 31-Oct-2012
  4. Baillie Architecture has a new website Robin Baillie 05-Oct-2012