Forceful
Buckley House

The Waikato owners purchased the property as a bach retreat because of its close proximity to the mount beach and potential fantastic views.

There was also a rear yard which a new bach could be built. The main living areas to be situated on the upper floor with elevator access.

Outdoor flow from the kitchen/breakfast should lead to a sunny balcony. This was achieved with large stacker sliders which leave the kitchen bench as an island unit, open to the LouvreTec covered balcony.

Other family members should have their own lower floor living area with bedrooms and facilities for when they visit.

This home was designed to maximize the sun and to the northern views to Mayor Island and Mt Maunganui from the top floor, while meeting the needs of the owners and the constraints of the 313sq.metre section.

The central curved roof and clerestory windows rise to within 50mm of max. height and flood the day living area with light.

Plastered concrete block lower walls support a concrete intermediate floor and Aluminium clad columns rise full height to link stainless steel handrails and support the roof covering the balconies. The remaining dwelling is clad with sponge finished acrylic plaster.

Polished Stainless steel balcony gutters are a feature to the underside of the balconies and are perfect for a marine environment.

Full use of the water view has been made through the many windows and sun basking is done on the northern balconies while partial cover and opening louvered roof provide outdoor spaces for the shade seekers.



Latest News

  1. ADNZ Award 2014 Robin Baillie 30-Sep-2014
  2. Alterations and Renovations Tony Price 02-Nov-2012
  3. Copper Crest Robin Baillie 31-Oct-2012
  4. Baillie Architecture has a new website Robin Baillie 05-Oct-2012